Att Sälja eller Köpa

Här är sidan för dig som går i Sälj- eller köptankar
Nyinflyttad

SÄLJSKOLA

Ska du sälja din bostad? Då står du inför ett stort steg i ditt liv. Därför har vi sammanställt en snabbkurs i bostadsförsäljning. Här kan du ta del av de vanligaste stegen i en försäljning.

ETT TRYGGT VAL

Den som ska sälja sin bostad brukar anlita mäklare. Anledningen är enkel: trygghet. Det ska kännas tryggt att sälja sin bostad. Mäklaren garanterar att försäljningen går professionellt och korrekt till. Något som inte bara säljaren utan även köparen uppskattar. Juridiska och praktiska fallgropar är det sista parterna vill oroa sig för.

SÄLJPROCESSEN

Vi på Axelssons Fastighetsbyrå har kunskap, kompetens och kontakter som gör din bostadsaffär korrekt och effektiv. Varje bostadsaffär är unik. Därför är det svårt att säga exakt hur lång tid säljprocessen tar. Men en vanlig tid från första kontakt till inflyttning för våra kunder är fyra månader.

Så här brukar det i tur och ordning gå till, detaljerna planerar vi tillsammans.

VÄRDERING OCH PLANERING

Det första vi gör är att besöka dig som funderar på att sälja din bostad. Vi tittar på bostaden och berättar om vårt sätt att arbeta. Med vår gedigna kunskap om fastighetsmarknaden i området kan vi göra en realistisk bedömning av det förväntade försäljningspriset.

Förberedelser är a och o för en effektiv och lyckad försäljning. Därför är vi alltid noggranna redan från första kontakten – vare sig det handlar om rena faktafrågor om bostaden eller vilka foton som ska användas i bostadsannonseringen. I det här steget får du även en offert på mäklararvodet och förslag på upplägget av försäljningen.

MARKNADSFÖRING

Varje bostad har sina bästa sidor och det är dem vi marknadsför. Din bostad marknadsförs med en säljande beskrivning, professionella fotografier och annan relevant information.

Vi presenterar ditt hus på vår egen hemsida, på bostadssajter som hemnet.se, på annonssidorna i dagspressen och i våra skyltfönster. Vi har också ett stort kundregister som vi kontaktar för att marknadsföra din bostad.

 • Om du anlitar en mäklare vid försäljningen garanteras en professionell
  och korrekt skött affär. Du undviker även juridiska och praktiska fallgropar.

 • Axelssons Fastighetsbyrå har all kompetens som krävs för fastighetsförmedlingen.
  En fullservicebyrå helt enkelt.

 • Även om du inte beslutat dig för att sälja så kom in till oss och lufta dina tankar.
  En bostadsaffär behöver ofta betänketid – men frågor finns alltid – och vi svarar gärna!

VISNING

Visningen är ett av de viktigaste momenten i en bostadsaffär. Vi från Axelssons finns alltid på plats under en visning och informerar engagerat och påläst om viktiga bostadsfakta och om fördelarna att flytta till just detta område. Vi ser till att din bostad visas upp från sin allra bästa sida.

FÖRHANDLING OCH KONTRAKTSSKRIVNING

Vår erfarenhet som mäklare säger oss vad som är rätt prisnivå för varje bostad. Tillsammans med säljaren kommer vi överens om ett lämpligt utgångspris.

Ofta blir det budgivning mellan spekulanter. Den förhandlingen sker genom oss mäklare. Vi håller intressenterna – och även dig – informerade om aktuella bud. Men i slutändan är det alltid du som bestämmer vem som blir köpare.

När säljare och köpare kommit överens om priset och andra villkor upprättas köpekontraktet. När kontraktet är påskrivet av båda parter, och om inga andra villkor finns, är det ett bindande avtal. Då är affären avgjord.

BESIKTNING OCH DOLDA FEL-FÖRSÄKRING

Den som köper en bostad har en omfattande undersökningsplikt. Men fel som inte kunnat upptäckas ens av en besiktningsman, har du som säljer ansvar för i tio år. Vi uppmanar alla säljare att informera om de fel och brister som han eller hon känner till eller misstänker. Du kan också försäkra dig mot obehagliga överraskningar genom vår ansvarsförsäkring för säljare.

ÖVERLÄMNANDE

När köpekontraktet skrivs betalar köparen en handpenning – normalt 10 procent av hela köpeskillingen. Resten av betalningen sker oftast på tillträdesdagen. Säljare, köpare och mäklare brukar träffas och slutföra affären. Samtidigt överlämnas alla nycklar, ritningar med mera.

Likvidavräkning kallas den redovisning av slutbetalningen som säljaren får. Den innehåller alla uppgifter om betalning och lån som ska lösas eller övertas med mera.

När allt är klart återstår bara att deklarera affären för skatteverket. Det hjälper vi också till med.

Kopa_salja-Axelssons

KÖPSKOLA

Att köpa bostad tar både tid och kraft och det är inte ovanligt att både köpare och säljare känner viss oro inför en bostadsaffär. Det handlar trots allt ofta om mycket pengar. Vår köpskola är en nyttig snabbkurs för dig som är på väg att köpa bostad.

KRAV OCH ÖNSKEMÅL

Börja med att göra en lista över de krav och önskemål du har på bostaden du letar efter. Det kan handla om egenskaper som område, läge, storlek på tomten, ålder och storlek på fastigheten, standard och givetvis – priset. Glöm inte bort att vara realistisk – att hitta drömbostaden handlar ofta om att kompromissa med dina krav.

LÅNELÖFTE

För de allra flesta är banklånet en stor del av bostadsköpet. Vi ser till att du får en genomgång av din ekonomi. Med ett lånelöfte från banken vet du sedan hur mycket du har röra dig med i en budgivning. Lånelöftet är ett skriftligt dokument som visar att du kan backa upp dina bud. Men det är inget löfte som är “hugget i sten” från banken.

LAGFARTSKOSTNAD OCH PANTBREV

Alla hus har ett pris. Men kostnaderna slutar inte vid själva fastigheten. Utöver den kostnaden måste du betala för en officiell registrering av köpet. Denna kallas lagfartskostnad, och är på 1,5 procent av husets försäljningspris. Dessutom kan kostnader för förnyat pantbrev tillkomma. Detta är aktuellt om du behöver låna mer än vad de befintliga pantbreven täcker (om fastigheten ökat i värde). Nytt pantbrev kostar 2 procent av pantbrevsbeloppet.

Mer information om lagfart finns på Lantmäteriets webbplats. Förutom lagfartskostnaden och eventuellt nytt pantbrev tillkommer fler utgifter för bostadsägare. När du gör din bokalkyl, glöm inte kostnader som:

 • Låneräntor och amorteringar på lånen
 • Tomträttsavgäld om kommunen äger tomten
 • Kommunal fastighetsskatt/avgift
 • Värme, vatten, avlopp, el, sotning, sophämtning, hemförsäkring, underhåll och reparationer
 • Som köpare har du ett stort ansvar för att undersöka huset grundligt.
  Det bästa är att låta en fackman göra undersökningen.

 • Tänk på att det kan tilkomma kostnader förutom bostadens pris.
  Lagfartskostnad och pantbrev bör du budgetera för.

 • Med ett lånelöfte från banken så vet du
  hur mycket du har att röra dig med i en budgivning.

VAR ALLTID NOGGRANN

När du väl har hittat en bostad som du är intresserad av finns det ett par viktiga saker att gå igenom. Börja med att fråga mäklaren om de uppgifter om bostaden du fått. Hör också med kommunen hur stadsplanen ser ut för området och om hus i området radonmätts.

Säljaren är skyldig att meddela allvarliga fel på huset som denne känner till. Men som köpare har du fortfarande stort ansvar för att undersöka huset grundligt. Det bästa är att låta en fackman göra undersökningen – du kan trots allt inte få ersättning i efterhand för fel som du borde upptäckt vid besiktning. Anlita därför alltid en auktoriserad besiktningsman. Var noggrann med att den besiktningsman du anlitar har en ansvarsförsäkring. Den är viktig om han eller hon missar något i besiktningen.

BESIKTNING

Det som i folkmun kallas besiktning är jordabalksbesiktning eller teknisk besiktning. När besiktningen genomförs är både köpare och säljare närvarande. Besiktningsmannen går igenom hela fastigheten, både invändigt och utvändigt. Efter besiktningen får du ett utlåtande skickat till dig. Gå igenom utlåtandet ordentligt. Ta del av besiktningsmannens rekommendationT.

Besiktningen görs oftast efter kontraktsskrivningen och med en så kallad besiktningsklausul i kontraktet.

Det händer att begreppen “varudeklarerat”, “besiktigat” eller liknande används i bostadsannonser. Det innebär att säljaren låtit göra någon slags undersökning av huset. Men – kom ihåg att du fortfarande har kvar din undersökningsplikt.

HÄVNING AV KÖP

Dolda fel som köparen inte kunnat upptäcka ens vid en noggrann besiktning kan säljaren bli ansvarig för i efterhand. Det går att klaga upp till tio år efter köpet, men köparen måste göra det så snart felet upptäcks. Felet måste ha funnits vid köpet och kunna betecknas som oväntat.

Om det dolda felet är så allvarligt att du vill häva köpet kan du göra det genom att stämma säljaren vid tingsrätt inom ett år. Har säljaren uppenbarligen “handlat svikligt”, det vill säga lurat dig, kan du stämma säljaren även efter mer än ett år.